viernes, 11 de octubre de 2019

LLEIS DE GESTALT


LLEIS DE GESTALT

La Gestalt és un corrent decisiu en la història de la psicologia. Va sorgir a Alemanya a principis del segle XX.
“El tot és més que la suma de les seves parts” és la seva màxima. Els principals autors de la Gestalt van proposar alternatives als paradigmes psicològics dominants i van fer grans aportacions a la psicologia cognitiva.
El seu particular enfocament va ser un buf d'aire fresc i va permetre a la gent que no se sentia representada pels corrents principals de la psicologia trobar una alternativa


Psicologia de la Gestalt: Autors fonamentals

Aquests psicòlegs van ser els màxims representants de la psicologia de la Gestalt. Les seves idees continuen sent revisades i inspiren noves teories en l'actualitat.

1. Wolfgang Köhler
Resultado de imagen de wolfgang kohlerVa fundar aquest moviment al costat de Koffka i Wertheimer. La seva principal aportació va ser l'aprenentatge per descobriment. Mantenia que aquest procés és actiu i dinàmic.Va demostrar que els ximpanzés intenten resoldre problemes per assaig i error. Després de diversos fracassos en tasques com aconseguir menjar, els primats amb els quals va experimentar semblaven reflexionar sobre la solució fins a trobar-la. De fet, després aconseguien extrapolar-la a noves situacions similars.


2. Max Wertheimer
El fenomen phi o moviment aparent és la seva troballa més revolucionària. Consisteix a percebre moviment a partir de la successió de diferents imatges fraccionades. Per exemple, ocorre quan percebem la successió de fotogrames del cinema com si fos un moviment real.


3. Kurt Koffka
Resultado de imagen de kurt koffkaLes seves aportacions van ser elementals en diversos àmbits. Va estudiar la memòria, l'aprenentatge, la percepció i a més va aplicar les idees de la Gestalt a camps com la psicologia en la infància.Emfatitzava la necessitat de considerar els processos mentals des d'un punt de vista holístic. Així mateix, va ajudar a Wertheimer en les seves recerques sobre el moviment aparent arribant a participar com a subjecte.


4. Kurt Lewin
No va ser un dels fundadors de la Gestalt. No obstant això, va ser un destacat psicòleg social que va portar a la seva àrea les idees de la Gestalt. Va incidir especialment en l'aplicació pràctica de les seves idees. El seu estudi va estar més centrat en la motivació i en la intervenció psicosocial.Aquests quatre psicòlegs es van veure obligats a emigrar als Estats Units després de sentir-se amenaçats pel nazisme.Moltes gràcies per llegir aquest article. Esperem que el corrent de la Gestalt t'hagi resultat inspiradora. Si t'has quedat amb alguna pregunta o desitges fer una aportació, no dubtis a comentar.

LLEIS DE LA GESTALT:

1. Llei de Pragnanz, pregnancia o de la bona forma
La percepció tendeix a organitzar els elements de la forma més senzilla possible. El nostre cervell prefereix les composicions harmonioses. Els processos mentals no són infinits, no podem dedicar un temps i uns recursos a tot el que ens envolta. Per tant, simplifiquem el que percebem i preferim la senzillesa. En aquesta fotografia no necessitem més dades per a saber que estem veient una tassa.

Imagen relacionada

2. Llei de figura-fons
Tots hem vist una copa de Rubin alguna vegada, és l'exemple més conegut d'aquest fenomen. Ens haurem donat compte que és impossible percebre les cares i la copa al mateix temps.

Resultado de imagen de cara/copa

3. Llei de la proximitat
Els elements més pròxims entre si tendeixen a formar agrupacions com si es tractessin d'un mateix conjunt. Si mirem tres munts de caramels, apreciarem tres grups en lloc de veure tots els dolços que hi ha per separat. En aquest exemple percebem els objectes que hi ha en cada caixa com un únic bloc..

Imagen relacionada

4. Llei de la similitud
Les figures similars semblen tenir la mateixa forma. La seva semblança pot deure's a tenir un color semblant, a la seva forma o a qualsevol característica que ens permeti establir un paral·lelisme entre elles. Sabem que cada arbre té les seves pròpies característiques; no tots tenen exactament la mateixa altura ni el mateix color. No obstant això, des d'aquesta perspectiva ens semblen pràcticament iguals per la seva semblança.

Resultado de imagen de cabaña en el bosque invierno

5. Llei de destinació comuna
Els elements que semblen moure's junts cap a una orientació determinada són percebuts com un conjunt. Si veiem uns nens corrent cap a un lloc de gelats, ens fixarem en ells com un tot. No obstant això, també podem fixar-nos en ells un a un si tenim interès. En aquest cas, percebem al grup de manera homogènia.

Resultado de imagen de ley de destino comun gestalt

7. Llei de bona continuació
Preferim ignorar els canvis bruscos que es donen en una imatge que estem observant. Generalment, ens fixem més en les característiques d'un estímul que ens permeten percebre una continuïtat suau.Una mostra és que si estem passejant i advertim en un cartell una A tapada per la meitat per un fanal, continuarem sabent quina lletra és i llegirem el text sense dificultats. En aquest exemple podem apreciar la continuïtat de les branques.

Imagen relacionada


ENLLAÇOS:
https://www.ecured.cu/images/b/b3/Max_Otto.jpg
https://image.freepik.com/foto-gratis/taza-cafe-brizna-trigo-dibujado-espuma-visto-arriba_1232-1212.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-6EgYdVRsaDw/UtbbwNdPfCI/AAAAAAAAPPU/rjMKESGQTqk/s1600/rubin.gif
https://todofilia.files.wordpress.com/2013/05/tumblr_mn9rddtnka1s6f4s1o1_500.jpg
https://ryanwaggoner.com/wp-content/uploads/2016/06/freelance-success-1.jpg
https://notiziecalciomercato.eu/wp-content/uploads/2018/06/vaida-tamosauskaite-85608-unsplash-1024x681.jpg
https://image.freepik.com/foto-gratis/arbol-sakura-rosado-flor-cerezo-plena-floracion-hermosa_33793-106.jpg
http://www.psychegames.com/responsive/imgs/koehler.jpeg
https://www.biografiasyvidas.com/biografia/k/fotos/koffka_2.jpg
https://blog.cognifit.com/es/gestalt/

No hay comentarios:

Publicar un comentario